چگونه ساز خود و فرزندمان را انتخاب کنیم؟ (قسمت اول)

انتخاب ساز مناسب برای فرزندتان کاری سخت و البته بسیار مهم است. مجبور کردن کودک به یادگیری سازی که علاقهای به آن ندارد، به ندرت باعث ایجاد علاقه و عشق به موسیقی میشود. در این مطلب به نکاتی کاربردی اشاره خواهم کرد تا با در نظر گرفتن و انجام آنها بتوانید ساز مناسبی برای فرزند دلبندتان انتخاب کنید. همچنین نمونه تصویری از اجرای اساتید هر کدام از سازها در اختیار شما است تا با نوع صدا و نحوه نوازندگی هر کدام از سازها بیشتر آشنا شوید.
کودک را در محیطی موسیقایی پرورش دهید
هنگامی که فرزندتان سن خیلی کمی دارد، برایش موسیقی ملایم پخش کنید تا به وسیله آن آرامش بگیرد و بخوابد. هنگامی که کمی بزرگتر شد او را به کنسرتها و مراکز موسیقی حرفهای ببرید و توجه او را به سازهای مختلف به صورت جداگانه جلب کنید. همینطور میتوانید در کنار هم به تماشای ویدئوی کنسرت بپردازید. سعی کنید به او بیاموزید که موسیقی را احساس کند و به موارد متعددی که در موسیقی وجود دارد همزمان توجه کند. به تدریج این عادت را در منزل به وجود بیاورید که در پس زمینه فعالیتهای روزمره مانند مطالعه، خیاطی و … آهنگ آرامبخش و ملایم کلاسیک پخش شود.
به سن کودک توجه کنید
سن کودک و محدودیتهایی را که در آن سن دارد را در نظر بگیرید. محدودیتهای فیزیکی بدن کودک یکی از مواردی است که باید در نظر داشت. فرزند شما نمیتواند برخش از سازهایی را که ابعاد بزرگی دارند و یا حمل و نقل آنها دشوار است را بیاموزند.
برای کودکان کمتر از شش سال میتوانند از سازهایی مانند ویولن یا پیانو استفاده کنند. یکی از بهترین روشها برای آزمودن تناسب ساز با وضعیت فیزیکی کودک این است که فرزندتان با کمک یک مدرس ساز مورد نظر را به صورت صحیح در دست بگیر و در این حالت بررسی کنیم که آیا میتواند با راحتی آن را حمل کند یا برای تمرین و نواختن آن با سختی مواجه است؟
نوع صدای ساز
یکی دیگر از نکاتی که در انتخاب ساز باید به آن توجه داشت نوع صدای ساز است. اگر کودک به عنوان مثال به صدای ابوا علاقه نداشته باشد، از نواختن آن لذتی نخواهد برد و پیشرفت مورد نظر حاصل نخواهد شد. همینطور اگر کودک به نحوه نواختن ساز (مانند دمیدن در ابوا) علاقه نداشته باشد از تمرین خود لذت نخواهد برد و احتمال رها کردن ساز در آینده وجود خواهد داشت.
وجهه اجتماعی
یکی از مواردی که ممکن است کودک ساز خود را بر اساس آن انتخاب کند وجهه اجتماعی آن ساز در میان دوستان و همکلاسیهای خود است. این مساله میتواند بسیار مخرب باشد و کودک سازی را انتخاب کند که از لحاظ سایر موارد برای او انتخاب مناسبی نباشد. جذابیت اولیه پس از گذشت زمان از بین میرود و با افزایش نارضایتی از ساز، انگیزه تمرین کاهش مییابد و حتی احتمال دارد کودک دست از ساز زدن بکشد.
پیش از انتخاب ساز مناسب برای فرزندتان بهتر است شناختی از انواع مختلف سازها ودستهبندیهای آنها داشته باشید تا بهتر بتوانید تصمیم بگیرید.
سازهای موسیقی غربی
سازهای کلاویهای (دارای کیبرد): پیانو، ارگ، پیانو الکتریک، سینتیسایزر
زهی آرشهای بدون پرده بندی: ویولن، ویولا، ویولن سل، کنترباس
سازهای زهی با پردهبندی: گیتار (الکتریک، آکوستیک، کلاسیک)، باس
سازهای بادی چوبی: کلارینت، فلوت، ابوا، باسون
سازهای بادی برنجی: ترومپت، ترومبون، فرنچ هورن، توبا
سازهای پرکاشن (کوبهای): درام، درام کونگا، تمبورین و …
سازهای موسیقی کلاسیک ایرانی
سازهای زهی آرشهای: ویولن، کمانچه، قیچک
سازهای زهی زخمهای: تار، تار باس، تنبور، سهتار، دوتار، عود و …
سازهای بادی: نی، کرنا و …
سازهای کوبهای: تنبک، دف
پایان قسمت اول
برای مطالعه قسمت دوم و مشاهده ویدئوهای تمام سازها اینجا کلیک کنید.
نویسنده
نویسنده، مترجم و گردآورنده: علیرضا شهابی
نوازنده، مدرس و پژوهشگر موسیقی
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!