مزایای یادگیری موسیقی و ویولن

موسیقی یکی از هنرهایی است که تاثیرات مثبت فراوانی بر جسم و ذهن و زندگی اجتماعی افراد میگذارد. اطلاع از این تاثیرات شگفتانگیز علاوه بر افزایش دانش ما، باعث ایجاد انگیزه بیشتر و همچنین افزایش تلاش هنرجو در تمرینات خود میشود. در این مطلب سعی کردهایم تا مهمترین تاثیرات موسیقی بر افراد، به خصوص کودکان را بررسی کنیم.
یادگیری موسیقی ما را باهوشتر میکند
تحقیقات زیادی در مورد تاثیر موسیقی بر ذهن انسان انجام شده است. یکی از این تحقیقات، تاثیر موسیقی بر تحصیل کودکان است. دانشمندان با بررسی تعداد زیادی از کودکان به این نتیجه رسیدند که کودکانی که بیشتر به موسیقی گوش میدهند و ساز مینوازند، به نتایج بهتری هم در تحصیل خود میرسند. علت این موضوع افزایش تمرکز از طریق یادگیری موسیقی است. یکی از مهارتهایی که کودک با یادگیری موسیقی کسب میکند نواختن ساز و خواندن نوت به صورت همزمان است. این مهارت باعث تقویت قدرت تمرکز در او میشود.
از طرفی یادگیری و به خاطر سپردن قطعات و حرکات نوازندگی باعث تقویت حافظه ما خواهد شد.
هنرجو میبایست تمرینات نوازندگی خود را به صورت منظم انجام دهد تا نتیجهای مطلوب از نوازندگی خود به دست آورد. پس برای اینکار به برنامهریزی منظمی نیاز دارد. او میآموزد که برای رسیدن به موفقیت و اهداف خود باید برنامهریزی صحیحی داشته باشد و در تمام اهدافی که در زندگی پیش رو دارد از این مدل ذهنی بهرهمند خواهد بود.
آموزش موسیقی باعث سریعتر شدن مهارت خواندن متن، افزایش ضریب هوشی و رشد بخشهای خاصی از مغز میشود. بزرگسالان هم میتوانند از مزایای آموزش موسیقی بهره ببرند زیرا کمک میکند که مغز همیشه هوشیار و فعال باشد و حافظهای قوی داشته باشند.
برای اطلاعات کاملتر این مطلب را مطالعه کنید: آیا افراد بزرگسال نیز میتوانند ویولن را بیاموزند؟
در یک آزمایش از مغز یک ویولنیست تصویربرداری MRI انجام شد و این تصویر را با عکسبرداری MRI افرادی که مهارتی در نوازندگی ندارند مقایسه کردند. مشاهده شد بخشی از مغز ویولونیست که مربوط به مهارت حرکتی انگشتان است بسیار فعالتر میباشد. در واقع این قسمت از مغز، دو تا سه برابر بزرگتر از افراد معمولی بود. از طرفی ارتباط دو نیم کره مغز در این فرد به علت فعالیت و هماهنگی دو دست، بیشتر بود.
تاثیرات فیزیکی نوازندگی ویولن
کودکی که به یادگیری ویولن میپردازد از فواید فیزیکی متعددی بهره میبرد. با افزایش مهارت نوازندگی و حافظه عضلانی که برای نواختن لازم است، قدرت بدنی و انعطافپذیری کودک شما افزایش مییابد. همچنین با فراگرفتن تکنیکهای جدید و جذاب، بازو و انگشتانش به تدریج قوی میشوند.
با یادگیری وضعیتهای فیزیکی صحیح بدن در هنگام نوازندگی، کودک وضعیت صحیح ایستادن، نشستن روی صندلی و وضعیت کمر و شانهها را میآموزد و این اصول برای او تبدیل به عادت میشود. در نتیجه کودک شما همیشه با وضعیتی صحیح زندگی خواهد کرد.
با یادگیری کنترل آرشه و استفاده از دست راست، هماهنگی بین دو دست کودک افزایش مییابد.
بیشترین میزان تاثیر موسیقی بر کودکان در سنین بین 10 تا 13 سالگی است اگرچه کودکان پیش از 10 سالگی و پس از 13 سالگی هم از تاثیرات گفته شده بهرهمند هستند. (1)
یادگیری موسیقی تاثیر زیادی در پرورش مهارتهای ارتباطی کودکان دارد. طی یک آزمایش مشخص شد که کودکانی که 3 سال و یا بیشتر به یادگیری موسیقی پرداختهاند، توانایی بیشتری در صحبتکردن و تکمیل الگوهای دیداری دارند.(2)
همینطور در یک تحقیق دیگر محققان دو گروه از دانشآموزان را انتخاب کردند. به گروه اول همراه با دروس مدرسه، 3 سال آموزش موسیقی داده شد و گروه دوم تنها به یادگیری دروس مدرسه پرداختند و هیچ آموزش موسیقی در اختیارشان قرار نگرفت. در انتهای این آزمایش، آزمون استانداردی از هر دو گروه گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که کودکانی که دوره آموزش موسیقی را گذرانده بودند، پیشرفت قابل توجهی در مهارتهایشان به ویژه مهارت خواندن داشتند. (3)
تاثیرات اجتماعی یادگیری ویولن بر کودکان
یادگیری موسیقی مزایای دیگری دارد که اطلاع از آنها نیازی به تحقیقات علمی ندارد. نواختن ویولن به فرزند شما کمک میکند تا در مقابل دیگران حرفی برای گفتن داشته باشد. فرزند شما میتواند در برخورد با دیگران درباره مهارت جدید خود صحبت کند و حتی در یادگیری موسیقی به دوستانش کمک کند. حضور او در جمع هنرمندان به عنوان مثال نوازندگی در ارکستر، گروههای نوازندگی دوستان و … باعث افزایش اعتماد به نفس و حس مفید بودن او در جامعه میشود. این اعتماد به نفس در تمام فعالیتهای زندگی همراه کودک است و از تمام همسالان خود گامی پیشتر خواهد بود.
منابع
(1) http://www.livescience.com
(2),( http://www.sciencedaily.com (3
با تشکر از اطلاعات خوبی که دادید.متاسفانه موسیقی تعریف دقیقی نداره و هرکس به زعم خودش راجع بهش صحبت میکنه.اما این متن قابل قبول بود و واقع بینانه.